Повече от 20 детски площадки функционират на територията на община Асеновград към момента. Това съобщават от администрацията на града и допълват, че през изминалата 2020 г. голяма част от тези площадки са ремонтирани така, че да отговарят на стандартите и изискванията за експлоатация и безопасност. Детските зони, изградени до НЧ „Родолюбие“ , в парка зад Пожарната, в Градския парк и в различните асеновградски квартали са предназначени за деца на различна възраст. По проекта за облагородяване на кв. „Запад” там бяха изградени няколко нови площадки за деца от 0 г. до 3 г. и от 3 г. до 12 г. И в момента в квартала се работи по довършването на още 3 нови площадки по проекта само за зона 5.
В инвестиционната програма на община Асеновград за 2021 г. са предвидени средства за направа на още шест нови детски площадки. Такива е планирано да бъдат изградени в квартал „Долни Воден“, до блок №13 в квартал „Изток“, както и в градинката до светофара в квартал „Зъбчето“. С нова детска площадка се очаква да се сдобият и жителите на село Тополово, като друга, намираща се в селото ще бъде разширена.
От Общината споменават и за създадените зони за спорт на открито, като тези в Градския парк, в квартал „Изток“ и отново в квартал „Запад“ – тук изграждането на спортните площадки отново е част от реализирането на проекта, но за съжаление за кратко време техният външен вид доста се промени. Иначе в квартала още една спортна площадка е в процес на изграждане– пред блок №104.