Симулиран съдебен процес се проведе днес в Районен съд – Асеновград. В него се включиха ученици от 10-ти клас на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, а самият процес бе по инициатива на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

В ролята на съдии, прокурори, адвокати, вещи лица, потърпевш и обвиняем влязоха десетокласници от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ днес. Амбициозните млади хора се бяха подготвили изключително добре за провеждането на съдебния процес – дотолкова, че присъстващите можеха да се заблудят дали той действително е симулиран.

Процесът се проведе в реални условия в Районния съд в Асеновград, където по подобен начин протичат делата. Цял месец учениците се подготвяха, за да пресъздадат дело за грабеж – за отнемане на телефон и раница от младеж, посочен като обвиняем. Според показанията той бе отнел вещите от момиче в парка на ул. „Цар Освободител“ през месец декември. Прокурорите поискаха 5 години лишаване от свобода за обвиняемия, който се доказа, че е използвал сила при кражбата и освен това е избягал от местопрестъплението. Защитата от своя страна поиска по-лека мярка с обяснението, че момчето е действало под въздействие на алкохол, а също така в този момент е имал лични проблеми, както и финансови такива. Какво реши съдът – може да научите тази вечер в новинарската ни емисия.

Трябва да споменем, че учениците получиха грамота за участието си в симулирания съдебен процес, както и конституцията на Република България. Те бяха поздравени и от зам.-кмета на Асеновград инж. Петър Петров, който също наблюдава съдебния процес.