Под формата на ожесточен спор и дори на моменти скандал, премина представянето на инвестиционното намерение на немска фирма за изграждане на ветропарк в землищата на селата Добростан и Орешец. Презентацията бе проведена в сградата на Община Асеновград вчера в късния следобед.

Вчера, в следобедните часове, в зала 601 в Общината се проведе презентация, организирана от немска фирма, за представяне на инвестиционното й намерение за изграждане на ветропарк в землищата на с. Добростан и с. Орешец. Първоначално всичко стартира спокойно с представяне на самата идея от представител на фирмата. Бе разказано как се сглобяват перките и как работи цялата система с уточнението, че една перка може да произвежда 22 хиляди мегаватчаса за година и би трябвало да обслужва 3000 домакинства. С целия проект следва да се произведе ток за 300 хиляди домакинства.
Според информацията на Общината, асеновградчани бяха поканени да изразят мнението си по тази важна за асеновградския регион тема. След приключване на презентацията бе предоставена тази възможност. Първи се изправиха представители на ПП „Възраждане“, които определено имаха резерви към въпросната инвестиция, най-вече относно това, че тя е планирана за район, който е обявен за защитена зона.
Разговорът се разпали още повече и относно това дали самата презентация е обществено обсъждане, относно високия тон на изказванията и др. Общината получи упрек и за това, че съобщението за тази среща бе публикувано едва ден по-рано, и то в следобедните часове.
Общинският съветник от „Зелено движение“ Дамян Борисов от своя страна зададе няколко въпроса по темата, но почти през цялото време бе прекъсван и репликиран от представителите на „Възраждане“, които не се съгласяваха с неговите твърдения.
Отношение взе и зам.-кметът по строителството инж. Стоян Димитров. Той заяви, че
единственото искане от страна на Общината към инвеститора е да се подсигурят количества електроенергия за училища, детски градини и социални институции. По предварителните разчети е необходимо фирмата да извърши предпроектни проучвания (замерване скоростта и интензитета на въздушните течения в рамките на две години), след което ще бъдат разработени и официалните работни проекти. Бе уточнено и че фирмата е уведомена и е наясно със спецификата на мястото, избрано за реализация на този проект и трябва да спази всички законови процедури. Присъстващи допълниха обаче и че според тях в тази местност няма достатъчно вятър, особено през по-голямата част от годината, който да захрани генераторите.

Подробен материал по темата очаквайте тази вечер в новинарската ни емисия, както и през уикенда в рубриката ни ТЕМА ОТ СЕДМИЦАТА от 19:30 ч.