След авария на влака Пловдив-Асеновград, ученици чакаха часове на Централната гара. Снощи влакът, с който се придвижват пътуващите в 20:05 ч. аварира почти веднага, след като потегли, престоя около час, докато бъде изтеглен обратно на гарата в Пловдив. Там пътуващите трябваше да изчакат още, докато бъдат извозени към Асеновград. Междувременно, чакащите на гарата в Асеновград не бяха наясно какво се случва.

Вече месеци наред движението на влаковете между Пловдив и Асеновград е меко казано затруднено – до скоро като основна причина за закъсненията на влаковете се споменаваше ремонтът, извършван от Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Сега от там информираха, че ремонтните дейности, специално в района на гара „Крумово“ са приключили на 12-ти декември и съответно по тази причина разписанието на влаковете по линията Пловдив-Асеновград бе променено. Така, ако има закъснения, те вече ще са следствие единствено на аварии и би трябвало да са инцидентни случаи. Не това обаче споделят пътуващи редовно от Асеновград към Пловдив. Някои заявиха, че често им се случва да чакат отстраняване на авария в продължение на часове.
Преди няколко дни бе променено разписанието на влака от Пловдив до Асеновград – от 19:40 ч. на 20:05 ч. Това е влакът, с който се придвижват голяма част от учениците, които са втора смяна в учебни заведения в областния град. Промяната доведе до това децата да чакат дълго време на гарата и съответно да се прибират още по-късно вечерта в Асеновград, оплакват се родители, които споделят, че много често влакът допълнително закъснява. Снощи, заради повреда – счупен пантограф, този влак така и не пристигна. Той аварира малко след потеглянето от пловдивската гара и пътниците чакаха около час мотрисата да бъде изтеглена обратно на Централна гара. Там пътуващите бяха свалени и чакаха на перона, за да разберат кога ще потеглят към Асеновград. Бе съобщено, че това ще стане едва към 21:50 ч.

Междувременно информацията какво се случва с влака, къде се намира, кога и дали той ще потегли отново бе противоречива, както на телефона за информация на БДЖ, така и от страна на служителите на гарите в Пловдив и Асеновград. Това допълнително изнерви родителите, чакащи децата си да пристигнат от Пловдив, както и пътниците, желаещи да пътуват с влака към Пловдив. Някои, които разбраха от своите деца. Че влакът ще бъде изтеглен обратно към пловдивската гара, потеглиха натам, за да ги приберат.

А от БДЖ днес ни отговориха, че според техните справки няма тенденция към увеличаване на закъсненията на влаковете Пловдив – Асеновград. Случаите на закъснение на влаковете по това направление са инцидентни и в по-голяма част от времето графика се изпълнява по разписание.

Трябва да споменем и че алтернативен транспорт – с автобус, за работещите в Пловдив и учениците на двусменен режим няма. Последният автобус от областния град за Асеновград тръгва в 18:20 ч.