Поредният случай с отровени животни в Асеновград породи голямо обществено недоволство. След като загинаха няколко кучета и котки в кв. „Запад“, десетки хора се събраха в знак на протест, осъждайки незаконните действия. Около 18 ч. снощи, край блок 108 в квартала се срещаме с живеещи в района, и не само, за да ни разкажат за последните фрапиращи случаи с отровени животни. Именно в този участък преди няколко дни е разхвърляна отрова, споделиха хората, част от които са загубили свои домашни любимци в резултат на деянието. Още в петък, 12-ти януари, са намерени първите мъртви животни. От тогава започва търсенето на съдействие от институциите. Звъни се в Общината, на спешен тел. 112, тъй като хората искат да бъде направена проверка, и изследвания, за да се установи причината за смъртта на няколко котки и кучета. В крайна сметка става ясно, че животните са загробени, без да им е извършена аутопсия. Въпреки това, събралите се хора споменаха препаратите, които най-често се използват при подобни отравяния. Те са установени при други случаи и са познати на ветеринарите. Оказва се, че част от тях могат да бъдат закупени в агроаптеките, тъй като се използват при борба с вредители по насажденията. Посещавайки агроаптеки в града днес, не успяхме да убедим техните собственици да застанат пред нашата камера, но те все пак ни обясниха, че всъщност повечето подобни препарати са забранени за свободна продажба. Често се случва да връщат хора, които желаят да ги закупят по една или друга причина, но явно не липсват и такива, които все пак ги продават. В същото време в интернет пространството могат да бъдат открити страници и блогове, в които се информира подробно кои препарати от агро или от обикновена аптека действат като отрова за животни и могат да бъдат закупени свободно. Явно не пречи тази информация да е общодостъпна, въпреки че злонамерните действия спрямо животни вече се наказват с лишаване от свобода от 1 до 4 години.


Иначе хората се оплакаха, че хвърлянето на отровни вещества из квартала, както и в други части на града и по селата, не е инцидентно, а се случва регулярно. Събралите се в кв. „Запад“ бяха единодушни, че подобни действия, като тровене на животни, както и стрелянето по тях, тъй като е имало и такива случаи, са недопустими. Недопустимо е обаче и самото безразборно изхвърляне на животни на улицата и превръщането им в безстопанствени, добавиха протестиращите, искайки Общината и отговорните институции да вземат адекватни мерки и всички тези порочни практики да бъдат прекратени.

Междувременно Районна прокуратура – Пловдив разпореди проверка по сигнал за проявена жестокост към животни в Асеновград, отнасящ се до последните случаи. Проверката се води по чл. 325 б, ал. 1 от Наказателния кодекс – за проявена жестокост към гръбначни животни, при което е причинена противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане. Разпоредено е проверката да се извърши от служители на Районно управление – Асеновград, като срокът за приключването й е един месец.

Още подробности по темата, гледайте тази вечер в новинарската ни емисия от 19:30 ч. и 22:00 ч., а отговорите на въпросите, които зададохме към Община Асеновград във връзка с овладяването на популацията на безстопанствените животни, очаквайте през уикенда в рубриката ни Тема от седмицата.