След три рекорда –  един в професионално направление и два на Гинес, Николай Калайджиев се подготвя да покори космоса. Асеновградчанинът, който показа, че е най-добър при определени маневри в пилотирането, се срещна с наш екип, за да ни разкаже за своите постижения и новите такива, към които се стреми.

Николай Калайджиев е родом от Асеновград. Той винаги споделя този факт с гордост и при всяка своя медийна изява споменава, че е асеновградчанин. А медийните изяви за младия пилот напоследък зачестиха, след като той вече има зад гърба си 3 поставени рекорда. Последният рекорд на Николай бе поставен съвсем скоро, преди по-малко от 10 дни, поради което дори още не е получен официално сертификатът за него. Самият рекорд всъщност е най-впечатляващият до момента, постиган от асеновградчанина – за най-много последователни 360 градусови виражи без прекъсване. През цялото време самолетът е на около 90 градуса и се поема претоварване до 3G, сподели с нас пилотът.

Предишните два рекорда на Николай са за:

  • Най-бързо преодоляване на дистанция, от точка до точка (в случая от България до Румъния) с определен вид самолет;
  • Излитане и кацане 40 пъти за по-малко от час;

Николай вече е получил предложения и за поставяне на рекорд в космоса, идея, която все още е в зародиш, и тепърва очакваме асеновградчанинът да ни разкаже повече за нея. Дотогава Николай Калайджиев продължава своята подготовка във въздуха, макар че спрямо постигнатото от него, тя не му отнема особено много време. Всъщност самият рекорд, последният постигнат от Николай, продължава по-дълго, отколкото трае подготовката за него.

Интервюто с пилота-рекордьор от Асеновград гледайте тази вечер в новинарската ни емисия от 19:30 ч. и 22:00 ч.