През вчерашния ден се проведе 11-то Редовно заседание на Общински съвет-Асеновград. Макар че юлската сесия не бе особено дълга, като времетраене, все пак не липсваха и спорни въпроси. Ябълката на раздора се оказа предложението за увеличаване броя на служителите в общинската администрация.

Около 30 точки подложиха на гласуване общинските съветници на Асеновград вчера. Повечето от тях не породиха дискусия, но едно от предложенията се оказа меко казано спорно – докладна-записката от кмета д-р Христо Грудев относно oдобряване на общата численост и структура на общинската администрация в Община Асеновград от 1-ви септември тази година или увеличаване на броя на хората, които ще работят в администрацията. При гласуването на точката, повечето гласове бяха „за“ , стигна се до прегласуване, но решението пак бе прието. След своя отрицателен вот, Енко Найденов от БСП коментира, че не вижда причина администрацията да нараства повече, което би довело до значително увеличение на разходите за заплати и би натоварило бюджета.

Светозар Шуманов от Консервативна България (Български възход) също постави въпроса за това колко е целесъобразно да се увеличава администрацията, след като има толкова наболели нерешени проблеми и средствата от около 200 хил.лв. годишно за допълнително назначените служители могат да се използват другаде.

Шуманов допълни, че в цялата нова административна структура прави впечатление, че има отдели, които са натоварени и важни за общината, а за тях не са предвидени служители, визирайки това, че няма заместващ на главния архитект например или служители, отговарящи за разработката на проекти и др.

Кметът д-р Христо Грудев посочи, че тепърва предстои значителни средства да влязат в Общината по различни договори и тези средства трябва да се ръководят от компетентни хора. В администрацията сега влизат такива, които и до този момент са получавали възнаграждение от Общината, но в минимален размер, което е недопустимо. Относно натовареността на звената, кметът заяви, че в момента в Общината има двама архитекти, като има свободна позиция за още един. Но основният проблем всъщност са ниските заплати, които се предлагат в администрацията за строителните техници, строителните инженери и архитектите, в сравнение с възнагражденията в частните фирми.

„В администрацията има различни хора: има хора, които могат, но не искат да работят – вратата име е отворена за навън; има хора, които не могат, но искат да се научат – ще им помогнем, ще ги научим, ще ги обучим и ще работят, както трябва; има хора, които идват на завет зимно време и на хладно лятно време – и тях ги знаем кои са. Но ни трябват компетентни хора, без значение какви са, откъде са и от кои партии са. Тези хора, които сега ги прехвърляме към администрацията са назначавани преди нас от различни партии. Взимаме ги в администрацията, даваме им възможност за изява. Дано да е за добро“, заяви кметът.

Своя емоционален отговор от банката кметът обясни с това, че са положени сериозни усилия за реализиране на проекти и всичко е плод на огромен труд през последните години.

Тук може да видите целия репортаж по темата:

Дневник 10.07.2024