Стартира ежегодният конкурс за 2023 г. в рамките на Националната кампания на Министерството на околната среда и водите „Чиста околна среда“. Той се финансира от ПУДООС и се провежда вече 19 години.

Допустими бенефициенти са общини, кметства, кметски наместничества, училища, детски градини, Центрове за подкрепа на личностното развитие и Обединени детски комплекси. Множество проекти в подобни обекти на територията на Община Асеновград вече са получили финансиране от кампанията за „Чиста околна среда“. Сега Управителният съвет на ПУДООС прие да бъдат отпуснати средства в размер до 3 500 000 лв. за провеждане на тазгодишния Национален конкурс за най-оригинален и екологично познавателен проект на тема „Обичам природата и аз участвам”. Средствата по предстоящата кампания ще бъдат разпределени така, че проекти на общини и кметства могат да получат до 15 000 лв. с ДДС, за тях може да се кандидатства до 24-ти февруари. А училища, детски градини, центрове и комплекси ще се финансират до 7500 лв. с ДДС, тук кандидатстването е до 10-ти февруари. В класирането няма да бъдат включвани проекти на заявители, които са получили финансиране по програмата през последните две години.

Резултатите от извършеното класиране на постъпилите заявления ще бъдат обявени в срок до 7-ми април на интернет страницата на ПУДООС. Тогава ще стане ясно дали и кои проекти в Асеновградско ще бъдат финансирани този път.