На ул. „Захари Стоянов“ се намират детските градини „Надежда“ и „Пролет“, както и СУ „Св. Княз Борис I”. Днес бе даден старт на основен ремонт на отсечка от улицата в размер на 550 метра, започвайки от района на бившата „Бригада“, достигайки до кръстовището с ул. „Васил Левски“. Работата стартира през днешния ден и трябва да приключи за 80 дни. На обекта днес присъства лично зам.-кметът по строителството инж. Стоян Димитров, който инспектира началото на ремонтните дейности, разгледа какво следва да се направи и сподели подробности в тази връзка пред нашата камера: „Ремонтът ще се прави на етапи, като всеки един етап ще отнема
между 15 и 20 дни, в зависимост от дължината на съответната отсечка. Идеята е максимално да облекчим възможността на гражданите да ползват достъпа до домовете си, същевременно и с това, ги призоваваме за търпение и да не възпрепятстват строителството, защото изпълнителят има своите срокове и всяко едно забавяне рефлектира и върху тях“. За тази цел, разбира се, на самата улица не трябва да има паркирани автомобили. Днес все още имаше доста такива, но строителите се надяват, че през следващите дни, живеещите в района ще намерят други места, където да ги оставят до приключване на работата по отсечката.

А на самата улица ще бъдат направени нови бордюри и нови тротоарни настилки
и ще бъде извършена цялостна подмяна на асфалтовото покритие. След приключване на този ремонт ще стартира този на ул. „Първомайска“, която е перпендикулярна на „Захари Стоянов“ и осъществява достъпа до централния булевард.

Ремонтът е заложен в инвестиционната програма на Община Асеновград. Той започва малко по-късно от предвиденото, тъй като приемането на републиканския бюджет се забави, както и самата програма на общината, но все пак до активния зимен сезон дейностите тук трябва да са приключили, сподели Димитров. Екип, отговарящ за озеленяването, също е предвидено да направи проверка тук, за да стане ясно дали могат да се засадят нови дървета и кои от старите следва да се премахнат. Подобно премахване ще се осъществи само ако има нужда, спрямо това дали дърветата са стари и изсъхнали, става ясно от думите на зам.-кмета.

Строителните дейности на ул. „Захари Стоянов“ стартират от кръстовището с ул. „Средна гора“, като е предвидено да бъде изпълнен на участъци, от пресечка до пресечка, допълват от градската управа. От днес ще бъде затворен участъкът от ул. „Средна гора“ до ул. „Първомайска“. След приключване на дейностите тук ще се преминава към следващия участък – от ул. „Първомайска“ до ул. „Капитан Райчо“.