Книгата „Милост“ на Светозар Казанджиев, съдържа 43 кратки разказа с подзаглавие „Истории за разказване“ . Написаното в нея докосва сърцето на читателя, защото самият автор пише със сърцето си. Или както казва в предговора на литературната творба нейната редакторка Здравка Евтимова : „Четейки някои разкази, имам чувството, че Светозар Казанджиев пише със собствената си кръв. . Това не са измислици…. Това е светът на България … това са истории, в които малките, стъпканите несретници носят светлина и красота… ”
И тази книга на писателя е свързана с Родопите, които, според него са „ най-скептичната бръчка и най- романтичния спомен в историята на България”. Книгата е написана с пълна отдаденост, искреност и любов – от личния спомен, през фантазиите на живота до погледа му в света на Италия, Англия, Америка.
/ интервю с автора /
Пред присъстващите на премиерата авторът беше представен от директора на Градската библиотека Милена Марковска, която припомни на присъстващите литературните успехи на Светозар Казанджиев, познат на читателската общност с книгите си за големите родопски певици Надежда Хвойнева, Валя Балканска, както и с книгите си „Земя, погалена от Бог” и „Последната изповед на Апостола” , които са отличени с национални награди.
Светозар Казанджиев, който е филолог по образование, член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти, е автор на повече от 15 книги, албуми за Смолян и общини в областта, сценарии за филми и спектакли.
Успешният и продуктивен писател се самоопределя като талантлив и работлив. А ние бихме допълнили- това е творец , който радее за духовността на българина, за неговата култура и съпреживява на съдбите човешки, на душевността на родопчанина.