Две асеновградчанки – едни от големите имена в българския спорт – Станимира Петрова и Мария Йовкова, заминаха за Беларус, където от 21 до 30 юни 2019 г. в столицата – Минск ще се проведат Вторите Европейски игри. Това съобщи за ТВ САТ КОМ, Георги Шишков, треньор по таекуон-до на боксьорката. Игрите се провеждат веднъж на 4 години, те са собственост и се ръководят от Европейските олимпийски комитети. След изключително успешното дебютно издание през 2015 г. в Баку (Азербайджан), сега организаторите и домакините са амбицирани срещата на най-добрите спортисти от Стария континент да се превърне отново в истински спортен празник.

Спортната програма за Минск 2019 включва състезания по:
Стрелба с лък
Лека атлетика
Бадминтон
Баскетбол 3х3
Плажен футбол
Бокс
Кану-каяк
Колоездене
Спортна гимнастика
Художествена гимнастика
Аеробика
Акробатика
Батут
Джудо
Карате
Самбо
Стрелба
Тенис на маса
Борба

Десет от спортовете ще са част от квалификационната система за добиване на квоти за участие в Олимпийските игри Токио 2020. Състезателите, треньорите  и длъжностните лица ще бъдат настанени в напълно обновения комплекс на Университета на Минск, казват организаторите.

Очаква се участие на близо 4000 от най-добрите спортисти от 50-те национални олимпийски комитети от Европа.

От 12-те съоръжения, които ще се използват за провеждане на състезанията от програмата на Вторите Европейски игри в Минск, 11 бяха готови още през 2018 г.. Единствено комплексът за плажен футбол  беше новоизграден. Обновен беше и комплексът за спортна стрелба. След реконструкция на 21 юни ще бъде открит и известният стадион „Динамо“. На него ще се проведат церемониите по откриване и закриване на игрите, както и състезанията по лека атлетика.

 

Е. Граматикова