Най-добро домашно вино - реколта 2021 г.
Най-добро домашно вино - реколта 2021 г.

С обявяването на регламента, условията за участие и наградите стартира „Винария 2024 г.“ в Асеновград. Общинският конкурс, търсещ „Най-доброто домашно вино“, всяка година се превръща в истински празник на любителите и майсторите на божествената напитка. Събирането на пробите от реколта 2023 започва още от утре, като последният срок за предаването им е 17-ти януари, сряда. Няма ограничения за участниците. Независимо от техния пол или възраст, те могат да се включат внадпреварата, ако смятат, че виното им е достойно за престижния конкурс. Все пак има определени условия за самото вино – то трябва да е домашно, миналогодишна реколта, да е червено, бяло, розе или пелин. „Участниците следва да предоставят по 3 бутилки, без никакви отличителни знаци. Пробите ще се събират в сградата на община Асеновград – на II ет., вдясно от централния вход, в помещението на бившия банков клон, във времето от 08:00 ч. до 17:00 ч.“, уточняват организаторите. Трябва да допълним, че вината следва да са бистри, да са в стъклени бутилки, задължително с посочен сорт на гроздето, винарят, който ги представя, трябва да притежава най-малко 30 бутилки от съответното вино, което да е само собствено производство.
„Винарите, които ще бъдат класирани за II кръг пък ще трябва да предоставят по 5 бутилки, за които ще им бъде заплатено по 6 лв. за всяка“, казват още от Общината.
Награждаването на отличените ще се състои в последния ден на месец януари, ден преди празника на винаря. Ето и какви са наградите за всяка една категория:

За производители от община Асеновград:

ЧЕРВЕНИ ВИНА

I място – 400 лв. и 50-литрово буре;
II място – 350 лв.;
III място – 250 лв.;

БЕЛИ ВИНА

I място – 280 лв.

ВИНО РОЗЕ

I място – 280 лв.

ИЗКУСТВЕНО АРОМАТИЗИРАНИ ВИНА (ПЕЛИНИ)

I място – 280 лв.

За производители от населено място, извън община Асеновград:

I място – 300 лв. и 50-литрово буре;
II място – 250 лв.;
III място – 200 лв.;

Специална награда „Никола Македонски“ за „Най-добър домашен мавруд“ – 300 лв.