Тече ремонт на т.нар. „Малка алея“ или „Кучешкият парк“ в Асеновград. Строителните дейности стартираха преди няколко дни и днес вече работници поставяха новите бордюри. Паралелно все още се работи и в парка на ул. „Цар Освободител“.

Най-общо ремонтните дейности в парка с новия параклис близо до центъра ще включват рехабилитация на алейната мрежа. Това означава, че ще се положи нова асфалтова настилка върху съществуващите алеи, ще бъдат демонтирани старите градински бордюри и ще се оформят нови, трябва да се осигури и отводняването на алеите. Днес се работеше активно в двата изхода на парка, като от едната страна се отстраняваха парчета от старата настилка, а от другата – вече се нареждаха новите бордюри. По проекта е предвидено да не се отстраняват тиклите около пейките в парка, а те да бъдат пренаредени. На места тук това вече бе извършено. Планира се в парка да бъде монтирано и художествено осветление. „Малката алея“ ще придобие европейски вид и ще придава уют при престоя, както на местните жители, така и на туристите и гостите на Асеновград. Реновирането на парковите пространства в града цели да се осигури съвременна и естетична среда за отдих за малки и големи“, казват от градската управа. Трябва да припомним, че тук бе решено да се обособи площадка за кучета, но на този етап не се предвижда тя да се изгражда паралелно с настоящия ремонт.

Междувременно се работи и в големия парк на ул. „Цар Освободител“. Към момента се довършват тротоарните настилки, а алеите са вече асфалтирани. Паркът се радва на голяма посещаемост от страна на родители с малки деца. Част от тях споделиха, че има още какво да се желае по обновяването на откритото пространство, най-вече от страна на поставянето на още съоръжения за децата на фона на това, че старите такива бяха премахнати. Преди ремонта тук имаше катерушки, както обичат да казват хората „от едно време“. Сега те са отстранени и там, където бяха, се откриват широки пространства – където имаше тикли пък, те са пренаредени. От Общината коментираха, че премахнатите катерушки няма да бъдат монтирани отново, въртележката, която се пускаше с монети – също. В рамките на детската площадка следва да се положи саморазливна ударопоглъщаща настилка, очаква се тепърва и самата площадка да бъде освежена.

А родителите, които идват тук, споделиха още, че се надяват в парка да се осъществи обещаното озеленяване, както и да има тоалетна, но за момента изграждането на такава не се предвижда.