През месец февруари изтече срокът за кандидатстване по Национална програма „Чиста околна среда“. Към днешна дата вече са известни одобрените проекти. От асеновградската ДГ „Дружба“ са щастливи, че техният е сред тях и благодарение на него дворът на градината ще стане още по-зелен и приветлив. За проекти на училища и детски градини финансирането е в размер до 7 500 лв. Детското заведение в Асеновград е одобрено за получаване на максимално възможната сума за осъществяване на проекта. А той включва възстановяване на градинката с цветя в централната част на двора, ще бъде изграден и мост, по който да преминават децата над нея. Предвижда се тук да се появи и алпинеум, а също така и беседка с две маси и пейки, където могат да се провеждат открити уроци.

По ПУДООС или Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда има одобрени още два проекта в Асеновградско – те се намират на територията на двете села Козаново и Патриарх Евтимово.

В Козаново се срещаме с кмета на селото Антоанета Паунова, за да разберем повече. Научаваме, че парка в близост до пътя Първомай-Асеновград ще бъде изцяло обновен. Ще бъдат подкастрени дърветата, ако се наложи, някои могат да бъдат премахнати, като на тяхно място ще се засеят нови. Двата чинара, разбира се, ще останат. Чешмата, която се намира в близост до парка, подлежащ на обновяване, също ще бъде приведена в по-приветлив вид и от нея отново ще потече вода. Самият парк се намира в непосредствена близост до главния път Първомай-Асеновград, който бе подложен на ремонт, но ремонтните дейности включваха само подмяна на бордюри, но не и на тротоарни плочки. Сега, проектът по „Чиста околна среда“ предвижда около зеленото пространство да се обновят и тротоарите. По проекта ще бъде подменена и спирката, където хората чакат автобусите за Асеновград.

Всъщност с. Козаново печели финансиране по националната програма за втори път през последните години. Според условието за кандидатстване по програмата, трябва да са изминали поне 2 години, за да бъдат подадени нови проектни предложения. Така преди настоящото одобрение, в населеното място се реализира друг проект по „Чиста околна среда“ през 2021 г. – изграждане на детска площадка в центъра на населеното място. Тя все още е в много добър и запазен вид.

Зад въпросната детска площадка има голямо пространство, което също има намерение да се превърне в спортна площадка, като за това ще бъде кандидатствано за финансиране от бюджета на Община Асеновград, сподели Антоанета Паунова.

След Козаново се отправяме към другото населено място, чийто проект е одобрен от ПУДООС. Пристигаме в с. Патриарх Евтимово и по-скоро малко извън него – край едно зелено кътче, което след финансирането по „Чиста околна среда“, следва да стане още по-приятно за посещение. Тук се намира и параклисът „Св. Св. Константин и Елена“. Кметският наместник на Патриарх Евтимово Георги Банев ни развежда наоколо, за да ни разкаже за самия проект, който е първият за селото, одобрен по националната програма. Край параклиса ще се изградят две беседки, ще бъдат поставени и соларни лампи, заяви Банев.

Съвсем скоро предстои празникът, посветен на „Св. Св. Константин и Елена“ и край красивия параклис и местността около него се очаква отново да се съберат множество хора. За да се стигне до тук се преминава по малък мост, който жители на Патриарх Евтимово тепърва ще обновят със собствени средства, а пътят до местността вече е насипан с трошен асфалт, което подобрява възможността за достъп до мястото.

Така ни остава да проверим как ще изглеждат обновените пространства в Козаново и в Патриарх Евтимово, които до края на годината, дори вероятно още през лятото, трябва да бъдат готови.