Всяка година, по време на Майските празници в Асеновград, се връчва званието „Почетен гражданин на Асеновград“ на предварително предложени личности, чието удостояване с почетния знак е одобрено от Общинския съвет. По време на утрешното заседание на местния парламент, съветниците ще подложат на гласуване три предложения:

– Едното е за това, със званието посмъртно да бъде удостоен подп. Валентин Терзиев. Това предложение е внесено от инициативен комитет, като е подкрепено още от представители на Випуск 1998 от Висше Военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, в чието писмо се казва: „На 29-ти април се навършват 50 години от рождението на подполковник Валентин Терзиев – бивш пилот няма, а героите не умират. Ние, независимо, че не сме граждани на община Асеновград, с имената и подписите си заставаме зад това предложение и се надяваме, че един герой ще бъде оценен по достойнство!“. В подкрепа на предложението се присъединяват и Общинските съветници на Шабла, където вече има поставена паметна плоча на подполковника, кметът на община Шабла, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Шабла и военно формирование 36780.

– Второто предложение за получаване почетното звание, което отново следва да бъде връчено посмъртно, е за Христо Андонов – директор на ОУ „Петко Каравелов“ в периода 2006-2020 г. Инициативният комитет тук посочва, че докато е бил директор на учебното заведение, то се е превърнало в едно от най-желаните за обучение в Асеновград. Добавя се, че през 2015 г. Андонов е получил почетното отличие „Неофит Рилски“ за най-добър директор в страната, а посмъртно е отличен с наградата на Министерството на образованието и науката „Свети Иван Рилски“.

– Третото предложение тази година е за проф. Илза Пъжева – доктор на билогичните науки, член-кореспондент на БАН, автор на над 150 публикации. Тя има редица награди, сред които орден „Марин Дринов“ на БАН, номинирана е и за орден „Св. св. Кирил и Методий“ за значим принос за развитието на науката и образованието, в лицето си и на преподавател. „Може би повечето от Вас не познават Илза Пъжева, защото тя е изключително скромен човек и почти не говори за своите успехи в научната си дейност, но ние знаем, че тя с любов говори за града ни и никога не е прекъсвала връзката си с него. Можем да се гордеем с такива съграждани, дали много за развитието на науката“, казват от Инициативния комитет.