Оригинални и изключително ценни стенописи, фрагменти от фрески, свалени от сгради – паметници на културата в Южна България, са били открити при проверка в къща на ул. „Петко Р. Славейков“ 32, известна като къщата на Хаджи Драган Калофереца в Пловдив. Находките са били върху сгради и църкви – недвижими културни ценности на територията на цяла Южна България. Открити са и стенописи от метоха в Асеновград и църквата „Свети Свети Константин и Елена” в Стария Пловдив. Експертите са направили предписание да бъде намерено подходящо помещение със стелажи, където ценностите да се пренесат, да се укрепят и реставрират.

Къщата на Хаджи Драган Калофереца в момента е частна собственост, но преди години е била филиал на Националния институт за паметници на културата.

Ценностите са открити от комисия, която отива на проверка по сигнал за рушаща се сграда. Там, в приземието, тя открива стенописи от църквата в с. Енина, метоха в Асеновград, къща „Аргириади“, Копринковата къща в Карлово, Павловата къща в Калофер, Джамовата къща в Брацигово, Ориенталската сладкарница на Джумая джамия, Мулетаровата къща в Пещера и от сгради в Старинен Пловдив на ул. „4-ти януари“, ул. „Артин Гидиков“ , ул. „Петко Р. Славейков“,  ул. „Стамат Матанов“ , ул. „Васил Кънчев“, от Стара Загора, Долно градище и други, неидентифицирани до момента.

Кметът на район „Централен“ в Пловдив Георги Стаменов е сезирал Министерството на културата, а след реставрацията на ценните находки, администрацията на район „Централен“ планира да ги покаже в изложба.