работа

Преди повече от век – през 1886 г., точно на 1 май, в САЩ, профсъюзите организират мащабна национална стачка. В нея се включват повече от 300 000 работници, изявяващи желание за въвеждане на официален 8-часов работен ден. По време на тридневните протести в Чикаго има и кръвопролития. След тези случаи от различни краища на света се призовава за солидарност и на датата 1 май вече има демонстрации, подкрепени първо предимно от социалдемократическите партии. Призовава се и на въпросната дата да се спира работа. Така с времето 1 май се утвърждава като ден на труда, като в повечето страни той се чества именно за да се припомнят обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света.
У нас Денят на труда е обявен за национален празник през 1939 г. и 6 години по-късно комунистическата власт започва да чества празника всяка година с манифестации и лозунги, в прослава на труда и работническата класа. Ето защо все още Денят на труда се свързва с комунистическите и левите движение, подкрепящи идеята, че те се управляват от тази работническа класа.

В нашето съвремие Денят на труда може да се възприема по най-различен начин – било то със спомени от миналото, но и с вплитането им в настоящото. Професиите се променят, но няма да дойде скоро моментът, когато хората ще могат да се издържат без да полагат труд. Всяка професия, било тя традиционна или новопоявила се, има своите достойнства и ценности. На Деня на труда, ние ще Ви покажем как преминава един работен ден на обикновените хора с помощта на компилация от епизоди на предаването ни „На работа“. Възможно е да се припознаете в част от работещите или да пожелаете да работите тяхната работа. Предаването ни, посветено на Деня на труда, може да гледате на 1-ви май от 19:30 ч.