В Градска библиотека „ Паисий Хилендарски“ в Асеновград беше обявен победителя от конкурса „ Читател на годината“ за 2022 година. Най-много книги през миналата година -209, е прочела петокласничката от ОУ“ Христо Ботев“ в Асеновград Михаела Илиева.

Редовните читатели и служителите на библиотеката стават приятели, сподели по време на награждаването Милена Марковска, директор на библиотеката. Победителката в този традиционен конкурс Михаела Илиева получава и правото да отпразнува рождения си ден в любимата си библиотека. Тя сподели, че много обича да идва тук, заради многото книги, които й дават полезни знания и обогатяват нейния речник. Много харесва книгите от поредицата „ Ема“, защото момичето минава през различни трудности и ги преодолява. Майката на Михаела сподели, че е много горда от дъщеря си и любовта й към четенето на книги. По-малкото й братче също посещава с нея библиотеката, а любимите му книжки са тези с животни.                                                                                            Деца от ОУ  „Христо Ботев“ в Асеновград бяха и основните гости на церемонията по връчването на наградите. Даниела Костова – главен експерт в дирекция“ Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество“ в общината обяви победителите. На трето място се класира Елица Кемилова, която е била „ Читател на годината“ през 2020 година. Тя сподели, че е и доброволец в библиотеката и помага на другите деца да си избират книжки за четене, когато се затрудняват.

Второто място е за Йорданка Михайлова. Тя сподели, че в библиотеката има много мили хора, книгите са много интересни и може да се образова.

Освен приза „ Читател на годината“ бе обявен и „ Най-любознателен читател“. Тази награда бе връчена на четиригодишната Мария Мирчева, която често посещава библиотеката с родителите си и много обича да й четат от всички книжки и героите в тях са й любими.

След церемонията по награждаването на победителите в конкурса „ Читател на годината“ за 2022 година в Асеновград, децата бяха поканени от директора на библиотеката Милена Марковска в зала „Коста Форев“, където пътешестваха в космоса и получиха интересна информация за слънчевата система и планетите. Репортаж от събитието можете да видите на линка:                   https://tvsat.bg/shows/dnevnik/dnevnik-07-02-2023/