СУ „Св. св. Кирил и Методий“ демонстрира как по нетрадиционен начин може да се прикове вниманието на учениците и те да се включат с огромно желание в научаването на нова информация и представянето й пред публика. Ученици от школото проведоха „Инфотур“ в централната част на Асеновград, преминаха през четири възлови обекта, като самите те бяха в центъра на мероприятието. 

Ученици от професия „Екскурзовод“ и профил „Предприемачески“ към СУ „Св. св. Кирил и Методий“ взеха участие в Информационния тур и показаха как прилагането на придобитите знания на практика може да бъде много по-интересно и по стимулиращо за децата, влизайки в ролята на екскурзоводи и разкривайки по нетрадиционен начин историческите, природните и културните забележителности на Асеновград. Презентации, различни игри, викторини, решаване на загадки бяха включени към програмата на този инфотур, който включи 4 обекта в централната част на Асеновград – Градска библиотека „Паисий Хилендарски“, Историческият музей, Туристическият информационен център и НЧ „Родолюбие“. Обиколката се проведе в този ред, т.е. първата спирка бе библиотеката. При една от игрите тук, бяха съставени три отбора. Всеки получи задача, която трябваше да реши – единият отбор трябваше да открие от колко етажа се състои библиотеката, следвайки зелените стрелки. Вторият се ориентираше по сините стрелки, за да открие книгата на Николай Хайтов „Асеновград в миналото“, а задачата на третия бе да подреди пъзел, за да разбере кой е изобразен на него. Отборите се отправиха бързо към решаването на своите задачи, част от тях се завърнаха още по-бързо.

 

Така, след библиотеката, ученици, преподаватели и гости на събитието се отправиха към Историческия музей. Там вече ги очакваха възпитаниците на СУ „Св. св. Кирил и Методий“, отговарящи за програмата във втория обект, а също така и представители на музея, сред които и директорът Иван Дуков. Учениците, които провеждаха самия тур тук, също се бяха подготвили много добре, не само практически, но и бяха обърнали внимание на своята визия, свързана с историята.

Следващата спирка бе Туристическият информационен център. Тук бе наблегнато на природните забележителности на Асеновград.

И последният обект, който посетиха присъстващите, бе НЧ „Родолюбие“. Тук бе разказана историята на читалището от миналото до наши дни.

Всички институции получиха благодарствено писмо за съдействието им при организирането и провеждането на този Инфотур, което връчи директорът на учебното заведение Мая Краева. Тя обеща, че интересната инициатива няма да остане единствена.

Повече за Информационния тур в Асеновград, може да научите тази вечер в новинарската ни емисия от 19:30 ч. и 22:00 ч.