След като обявиха победителите в тазгодишния конкурс за есе и рисунка „Наследник съм на Цар Иван Асен II“, днес ние се срещнахме с отличените ученици от асеновградското ОУ „Отец Паисий“. Петя Василева, Иванина Стоянова и Зорница Борисова са заелите съответно първо, второ и трето място в конкурса за есе „Наследник съм на Цар Иван Асен II“ в категория V-VII клас. И трите момичета са от ОУ „Отец Паисий“. Седмокласничката Петя пише редовно и участва в подобни конкурси. Но заради своята скромност, тя сподели, че не е очаквала да бъде отличена толкова високо. Есето на шестокласничката Иванина, поставено на второ място в конкурса, е не по-малко вдъхновяващо. Зорница е също в шести клас, и тя успява да напише есе, достойно за награда, в случая тя е на трето място. Момичетата прочетоха част от своите есета – и Вие може да ги чуете тази вечер в новинарската ни емисия.

Мая Рудева е преподавател по български език и литература в ОУ „Отец Паисий“ и помага на момичетата да се подготвят за конкурса. Тя сподели с нас, че възпитаници на школото се включват редовно в конкурса за есе.

Иначе трите момичета от асеновградското учебно заведение имат и други награди от подобни конкурси  – за участието си в Първия национален литературен конкурс „ЛЮБОВТА Е ИЗВОР“ , те бяха удостоени с грамоти. Иванина Стоянова има и II награда в ученическия литературен конкурс Живей, живей, измислице Любов. Мираж бъди, но ни прави човечни!“

Конкурсът „Наследник съм на Цар Иван Асен II“ е национален. Той е за есе и рисунка и се организира от НЧ „Родолюбие“. Общият брой на участниците тази година е 38, на възраст между 8 и 19 г. При рисунките на първо място е Илиана Лилова от ОУ „Ангел Кънчев“, на второ – Стефан Калпаков от Панагюрище, третото място си делят две рисунки – на Александър Стоянчев и на Кристиян Стоянчев от град Бургас.