Какво по-хубаво има от това, децата да научават нови неща на открито, сред планинските пътеки и горските поляни. Точно това предоставя „Училище сред природата”, което ще се проведе тази събота и неделя край манастир „Св. Св. Кирик и Юлита”. Мероприятието се провежда за трета поредна година, като този път е и с финансовата подкрепа на Община Асеновград. Организатори са сдружение „Устремени”, Клуб за планинско-приложни спортове „АГАРТА“, който е сдружение с нестопанска цел с обществена полза, както и Асоциация на родителите на деца с увреден слух. Всъщност идеята е това мероприятие да даде началото на поредица такива, в които ще участват наполовина чуващи деца и наполовина такива с увреден слух.
Сега има 20 записани малчугани-ентусиасти, но ако има желаещи на място, те няма да бъдат върнати и ще могат да се присъединят към групата. А какво ще прави тя – ще се научи да разпъва палатка, да избира подходящо място за бивак, да се ориентира с карта и компас и др. подобни. Инициативите през двата дни включват лекции за спазването на правила за безопасност в планината, за живота на прилепите, разходки с водач до красиви места в района на манастира, демонстрация на алпийска техника и екипировка, състезание по ориентиране и викторина с награди. Всички дейности и участието в „Училище сред природата“ са напълно безплатни. Откриването ще е утре сутрин в 10 ч., а финалът – в неделя в 17:30.

Ето и цялата програма:

-25.09.2021 г.
– 10:00 ч. – откриване;

– 11:00 ч. – Лекция за безопасност в планината;

– 12:00 ч. – На палатка в планината – разпъване на палатки, подготовка на бивак. Усвояване на умения за разпъване на палатка, избиране на подходящо място за бивак и спазване на противопожарната безопасност;

-14:00 ч. – Природна козметика и репеленти. Природни енергийни напитки;

-15-18 ч. Следобедно време (отдих, игри или кратка разходка с водач в района на манастира)
– Вечер – лекция за прилепи
– Бивакуване (по желание и с предварителна заявка, за да осигурим инвентар);

-26.09.2021

– 10:00 ч. – Разходка с водач до красиви места в района на манастира;

– 11:00 ч. – Упражнение по ориентиране с карта и компас;

– 12:30 ч. – Демонстрация на алпийска техника и екипировка;

– 15:00 ч. – Състезание по ориентиране;

– 16:30 ч. – Викторина с награди;

– 17:30 ч. – Награждаване и финал;