Едномесечната акция за събиране на дрехи и текстилни продукти на БЧК Асеновград, която стартира на 8 април, приключи повече от успешно, видя екип на ТВ САТ КОМ. Офисът на асеновградския клон на организацията едва побира купищата пакетирани дрехи и всякакъв вид текстил, които са предназначени за създаването на кризисен резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи, от който резерв ще се извършва целево даряване на дрехи на хора в нужда.

Акцията за събиране на нови и употребявани дрехи продължи до 30 април, по всяка вероятност следващата седмица след празниците, дарените дрехи ще бъдат извозени от служители на БЧК до базовите им пунктове, където ще бъдат сортирани, обработени и складирани.

Друга част от текстилните изделия, които са годни за използване отново като дрехи, се изнасят предимно за страни от Третия свят в Африка, Централна Америка, Близкия Изток и др, казват от БЧК.

Останалите изделия, които не са годни за употреба по първоначалното им предназначение, се преработват и рециклират в България или фабрики в други държави, като от тях се създават продукти като почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и много други продукти, произвеждани от рециклиран текстил.
Този щадящ природните ресурси модел има за цел да връща суровините обратно в икономиката и да създава възможности за удължаване на техния живот чрез многократно използване или трансформирането им в друг вид продукт. По този начин се предотвратява или поне намалява значително добива на нови природни ресурси.

Е. Граматикова