Утре е празникът Въведение Богородично, който се празнува и като ден на християнското семейство и християнската младеж. Въведение Богородично е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава „предвестник на Божието благоволение към хората“.
Празникът напомня за влизането на Светата Дева в Йерусалимския храм, където на 3 –годишна възраст я оставят нейните родители – да служи на Господа и да се подготвя за великото си предназначение на Божия майка. По този начин Йоаким и Ана изпълнили обещанието си, дадено пред Бога.
Този ден Църквата е приела и за Ден на християнското семейство. Семейното ходене на църква днес символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.
Според църковния ни календар Въведение Богородично попада в периода на Коледните пости. На този ден по време на службата вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света. На постещите се разрешава да ядат риба.
Вечерта цялото семейство се събира около трапезата на чаша вино, топла пита и вкусна гозба. Масата се оставя неразтребена, , за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

По- подробен материал за празника и интервю с Архиерейския наместник на Асеновградска духовна околия ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев очаквайте в рубриката „Тема от деня”, след емисията „Дневник„ днес.