Тази събота е първата голяма Задушница за годината – Месопустна. Тя е винаги в навечерието на Неделя Месопустна. За измолване милост над покойниците Църквата е определила да се извършват заупокойни литургии всеки съботен ден. Събота означава покой. За особено усърдно поменаване на покойниците са установени т. нар. задушници, които са 4 за годината.

Първата от тях е в съботния ден срещу Неделя Месопустна. Това е голямата Задушница преди Великия пост. На този ден всички православни българи извършват помен в чест на мъртвите. Църквата ни учи, че най-добрата милост към своите близки покойници, неуспели да принесат плодове на покаяние, проявява онзи, който се моли за тях и в тяхна памет благотвори.

В този ден православните християни отиват на църква, тъй като на Задушница във всички храмове се отслужват общи панихиди. Запалват свещи за упокой и записват имената на скъпите си починали близки, за да ги прочете свещеникът в края на заупокойната служба. Духовникът прекадява и освещава поменната трапеза, след което присъстващите раздават на по-бедни хора от донесената храна – милостиня за душите на починалите.

На Задушница се посещават и гробовете на починали близки. За помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.