На 9-ти март се навършват 151 години от рождението на българския революционер, виден деец на национално-освободителното движение, войвода и дарител Тане Николов. Това напомнят от асеновградския исторически музей във връзка с гостуващата при тях изложба на РИМ – Хасково, отбелязваща кръглия 150-годишен юбилей от рождението на войводата. Вещи и пана с информация за живота и делото на Тане Николов са част от постоянната експозиция на музея в Асеновград. Фонда на асеновградския музей разполага и с още ценности на революционера, които не са изложени.

Гостуващата изложба проследява 21-годишната революционна дейност на Николов, започнала през 1902 г. с четническа дейност в Беломорска Тракия и Македония, преди и след Балканските войни, до Първата световна война, в която е издигнат до главен командир на всички партизански взводове. Проследява се и дейността на Таню Николов като главнокомандващ българо-турските въоръжени чети. Изложбата е реализирана през изминалата година, но сега ще гостува в Асеновград. Откриването й ще е в 17:30 ч. – събитие, което е част от програмата на Община Асеновград по повод 146-та година от Освобождението на България.

А посещавайки историческия музей днес, нямаше как да не забележим, че тук вече е сменено част от остъклението на витрините с експонати. Все още тече проектът по подмяната на старите стъкла с нови – много по-модерни, безопасни за посетителите, тъй като не се чупят като обикновено стъкло, и удобни за служителите на музея, поради механизма на отварянето им. Припомняме, че освен този, музеят в Асеновград спечели и още един проект – за реставрация на фасадата на сградата, в която се помещава. Той също ще стартира скоро.