Телевизия ТВ САТ КОМ

Увеличават капацитета на ЦОП Асеновград

?????????????????????????????????????

Предложение от зам-кмета Теньо Манолов предстои да гласуват съветниците на сесията в сряда относно увеличаване щатните бройки в Центъра за обществена подкрепа в Асеновград.

Центърът за обществена подкрепа в Асеновград е форма на социална услуга, в която се извършват дейности, свързани с превенция на изоставянето на деца, на насилието и отпадане от училище, с деинституциализация и реинтеграция на деца, обучение и умения за самостоятелен живот и социална интеграция на деца от резидентна грижа.

Той бе разкрит в Асеновград през 2009 г. по проект по Програма „Фар”. Услугата по проекта в началото бе с капацитет 60 деца и семейства в риск. През 2010 г. центърът започна да функционира като делегирана от държавата дейност с капацитет 80 места. След направен мониторинг и констатирана средна месечна заетост 76 места от месеците март до май 2017 г. капацитетът бе намален от 80 на 75 места.

На 7 февруари 2020 т. е постъпила докладна записка от управителя на ЦОП Живка Георгиева  отново за завишаване на капацитета на социалната услуга от 1 април т.г.. От докладната става ясно, че през 2019 г. месечния брой потребители, с които центърът е работил средно,  е бил 82 души. През януари тази година броят им е бил 82, а услугата е била посетена от 112 лица, пише още в докладната на управителя.

Във връзка с това ОбС ще гласува предложението капацитетът на ЦОП да се увеличи от 75 на 80 места от 1-ви април 2020 г., персоналът също,  с 1 бройка и възлага на кмета на община Асеновград да изпрати решението до Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Пловдив, за изготвяне на предложение до изпълнителния директор на Агенция за социално подпомагане.

Издръжката на 80 потребители за една година струва близо 300 000 лв.

Exit mobile version