Председател на Общинския съвет по сигурността е кметът на Асеновград д-р Христо Грудев. В съвета са включени още заместник-кметовете и секретаря на общината, старшият експерт във Военно окръжие – Пловдив. Командирът на Военно формирование 24490, началниците на пожарната и на полицията в града, управителят на „МБАЛ – Асеновград“ и отговорникът на филиала за спешна медицинска помощ, кметове и кметски наместници на населените места в асеновградско и др.

А какви са основните функции на Общинския съвет по сигурността в мирно време. От Общината заявиха това са: разработване на планове за привеждане в готовност за работа във военно време; военновременен план, бюджет и мероприятия за тяхното усвояване; изграждане, усъвършенстване и поддържане в постоянна готовност на военновременната система за управление; организиране военната подготовка на ръководния състав на общината и провеждане на учебни спорове, тренировки и учения; участие в подготовката на териториалната отбрана; организиране на денонощно дежурство за оповестяване при привеждане от мирно на военно положение, при стихийни бедствия, крупни производствени аварии и други.

Кметът Грудев откри първото заседание на съвета, като бе обсъдена темата за мигрантската вълна от Украйна. Една от целите на въпросния съвет е да се предоставя актуална и коректна информация, както за нуждаещите се, търсещи помощ от Асеновград, така и за хората, които искат да помогнат. За целта на сайта на общината бе създадена специална секция – https://www.asenovgrad.bg/bg/pomosht-za-bezhantsite-ot-ukrayna, където да бъдат публикувани телефони, дарителски сметки, новини и полезни връзки. В Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ пък има създаден щаб, който ще дава актуална информация на всички, които се интересуват по темата.

Стана ясно и че от Съюза на предприемачите в града са подготвили списък на фирми, които могат да осигурят работа на украинските бежанци по определени специалности. „Междувременно се проверяват и бомбоубежищата на територията на областта. Към момента няма проблеми с кабелната мрежа, както и с доставката на електричество и газ. От Военното окръжие съобщават, че засега не се изпращат призовки на хора, служещи на Украйна. А на военен отчет подлежат само тези, които са минали през военна подготовка и са положили клетва“, допълват от градската управа.