Станимашките сърмички са кулинарната емблема на Асеновград. Обичайно по това време на година общинската администрация провежда конкурса „Най-вкусни домашни станимашки сармички“. Днес в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ се проведе XII издание на тази кулинарна надпревара. Общо 11 майстори на домашно направени сармички се включиха в двете категории на вкусния конкурс – зелеви сърмички и такива с лозови листа. Компетентно жури в състав: инженер-технолог Розалин Кръстев, и Минка Лангерова, главен готвач в асеновградски ресторант опитаха сармичките на всеки един от участниците. Критериите по които оцениха представените сармички са: как са подредени и украсени в съда, добре ли е сварен ориза – не трябва да е суров или пък разварен, колко са солени или са безсолни сармичките, какви подправки са използвани, колко са мазнички сармичките или не и така нататък. Разбира се, колкото са по-мънички, толкова по-добре. Докато журито опитваше сърмичките Театрална работилница за мечти представи пред присъстващите забавна сценка, свързана със сърмите. Определянето на най-вкусните станимашки сърмички затрудни журито, но въпреки това победителите бяха обявени и наградени.            При зелевите сърмички първата награда е за Анка Вулева. На второ място се класираха сърмичките на Николина Йочева. Христо Янков е на 27 години и много обича да си хапва сърмички, но обича и да ги прави. За първи път участва в конкурса, сподели той,  неговите сармички го класираха на трето място.
При лозовите сармички класацията е следната:
1. Теодор Кадийски
2. Кристина Чолакова
3. Ирина Москова
Журито присъди и две поощрителни награди на Мария Гюрева и Атанаска Костадинова
Отличените  получиха следните награди:
При зелевите сарми: I място – 50 лв.; II място – 40 лв.; III място – 30 лв.
При лозови сарми: I място – 40 лв.; II място – 30 лв.; III място – 20 лв.
Поощрителните награди – 2 по 20 лв.                                                                       Репортаж от конкурса „Най-вкусни станимашки домашни сармички” очаквайте в понеделник – 10.02.2025 г. от 19.30 часа в новинарската емисия „Дневник” по телевизия ТВ САТ КОМ.