Безплатните противигрипни ваксини, отпуснати от Министерството на здравеопазването са вече в наличност по кабинетите на общопрактикуващите лекари в цяла област Пловдив, а в Асеновград от миналия петък вече ваксинират желаещите и хората, за които тази превенция е наложителна. Навсякъде обаче количествата, които са доставени, са по-малко от поръчаните, споделят асеновградски джипита. Затова се налага лекарите да преценяват кои пациенти да ваксинират и тези с хронични заболявания, сърдечно болни, диабетици и др. да бъдат с предимство. Ваксините са предназначени за хора над 65-годишна възраст, обясни общопрактикуващият лекар в кв. Долни Воден д-р Никола Димитров.

Поръчката му до здравното министерство на ваксината е била близо 90 бройки, а доставеното количество е 64 бройки. На този етап, обаче, бройката ме задоволява, казва той. Направихме списък с пациентите, които подлежат на ваксинация – сърдечно болни, такива с белодробни заболявания и такива с по няколко болести. Не всеки желае да се ваксинира, обаче, обяснява д-р Димитров. Ваксината е препоръчителна, не е задължителна, но всеки сам прави своята преценка. Отговорността е на пациентите.

„Убеден съм, че ваксините помагат, макар че много хора са скептични, четат по различни сайтове, че всичко с тях е само бизнес. Но големият процент от хората, които идват при мен от години, още в края на септември, началото на октомври си поставиха ваксина. Те са доволни. Наистина има и такива, които правят реакция от ваксините, отказват се. Гаранцията, че ваксинацията ще мине добре не е на 100%, но все пак който желае е добре дошъл.”

Тъй като според изследванията, имунитетът трябва да се развие до 20-на дни след ваксинацията, затова препоръчвам още в началото на месец октомври, края на септември, тя да бъде направена, каза д-р Димитров.

Тази година ваксината струва около 20 лв., в момента противогрипните ваксини, които се продават в аптечната мрежа са изчерпани. Млади хора искат да се ваксинират, но няма ваксини. В този случай е добре да приемат имуностимуланти, казва д-р Димитров, за да посрещнат първата грипна вълна, която очакваме у нас някъде след 15-ти декември. В Америка грипът вече настъпва, в Европа още не е дошъл, но при непрекъснатите комуникации, е възможно да дойде и по-скоро и при нас.

Световната здравна организация (СЗО) следи движението на грипните вируси и казва, че ще бъдат 4 щама и поради тази причина ваксините, които получиха аптеките първоначално бяха Инфлувак тетра. Тетра (четири) – за четирите щама, които се очакват. В момента разполагаме с Ваксигрип тетра, които ни отпусна министерството във връзка с тази национална програма. Затова сега ваксинираме възрастните хора с нея. Имаме опит от миналото, че е ефикасна.

 

Е. Граматикова