Музеят на авиацията в Крумово отново успя да заинтригува своите посетители с интересна програма в Деня на авиацията и космонавтиката. Изложба, посветена на 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов, посреща всички посетители още, след като те прекрачат прага на музея.

Изложбата е изключително богата – с много снимков материал и подробно описание на това, което постига страната ни преди около половин век, и то остава в световната история. Много хора, още в сутрешните часове, дойдоха, за да разгледат изложбата. Един от тях бе Никола Парашиков от Пловдив, съвипусник на Георги Иванов, който сподели за общите им моменти заедно, както и колко скромен човек е първият ни космонавт.

Никола Парашиков служи 15 години в Граф Игнатиево, летял е на изтребител, но се притесняваше да изтъква своите качества и професионален опит, което само по себе си говори какъв човек е.

Така музеят днес посетиха, а и имат възможност до края на деня да посетят, бивши, вероятно и настоящи, и бъдещи пилоти, любопитни да научат повече за ролята на България в космонавтиката. Преди да започне и подготвената презентация, посветена на българския принос в овладяване на космическото пространство, разговаряхме с директора на авиомузея Радка Банялиева. Тя сподели, че всички, които изгледат презентацията и изложбата, ще имат възможност да отговорят на няколко въпроса и ако се справят, ще получат от космическата храна. Храната на космонавтите не е от най-апетитините, но е любопитно да разберем как изглеждат сармите, киселото мляко, макароните и други познати за нас храни за хората в космоса.

Презентацията започна в 11 ч., следващата е от 15 ч.

Отново е помислено и за най-малките посетители, макар че играта „Мисия Марс“, намираща се във външната част на музея, се оказа особено забавна и за възрастните.

Музеят на авиацията е любимо място за посещение на всички, които искат да научат повече за родната авиация и космонавтика. Припомняме, че все още е на дневен ред идеята музеят, заедно с експонатите да се премести в Пловдив и да се превърне в един негов по-модерен прочит.