От септември до октомври традиционно се провежда акцията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, насочена към предотвратяването на пътни произшествия с участие на деца и младежи. Полицейски патрули ще дежурят на най-критичните точки около всички училища и детски градини в пловдивско, посочват от МВР-Пловдив. Статистиката на пловдивския сектор “Пътна полиция“ отчита, че от началото на юни до края на август на територията на дирекцията са регистрирани 29 пътнотранспортни произшествия с участието на 34 пострадали деца на възраст под 18 години. Част от задачите, свързани с пътната безопасност на децата, включват охранителни обследвания на сградите на училищата и детските градини, оглед на прилежащите им пътна и улична мрежа по отношение на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходни парапети. От Община Асеновград заявяват, че всички пешеходни пътеки пред училищата в града са опреснени. Изключение прави пътната маркировка пред ОУ „Ангел Кънчев“. Причината за това е ремонт на улицата, казват от общинската администрация с уверението, че след като ремонтните дейности приключат и тук пешеходните пътеки ще бъдат опреснени.
Уточнява се, че общият брой пешеходни пътеки и изкуствени неравности, които вече са обновени, са 33. През следващия месец престои опресняването на пешеходни пътеки при кръговите кръстовища и по главните улици.
Междувременно се апелира водачите на превозни средства да бъдат търпеливи и толерантни, да спазват правилата за движение по пътищата, а родителите да не спират на пешеходните пътеки, когато оставят децата си на училище или детска градина.