Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

В навечерието на Тодоровден кукленци събират средства за ремонт на покрива на най-стария храм в града – „Св. Тодор“

Идеята за събиране на средства за спешен ремонт на покрива на старинния и красив кукленски храм, носещ името на Св.Тодор, възниква миналата година, казват организаторите. Със събрани над хиляда подписа кукленци заявяват желанието си пред Пловдивска митрополия техният храм да бъде ремонтиран. Към подписите са приложени и снимки на храма, предоставени от музейника в Историческия музей в Асеновград Мина Христемова, която със свой екип прави пълно заснемане на сградата и стенописите на църквата, за да го включи в „Корпус на стенописите от първата половина на 19 в. в България. Корпусът е издание на Института за изследване на изкуствата – БАН.

След като прави пълно заснемане на сграда и стенописите се оказва, че до голяма степен стенописите са замазани и върху тях е нанесен по-късен живописен пласт от началото на 20 век., казва Христемова. Поради тази причина параклисът е само споменат в предговора на Корпуса, но не се направи отделна корпусна единица. Така данните събрани за него остават на ниво Научен архив, който чака бъдеща обработка.

След като става ясно, че за цялостен ремонт на стариния храм  ще са необходими над половин милион лева, местният свещеник благославя събирането на средства от миряни чрез миряни с кутии за дарение, за ремонт само на покрива.

Покривът, датиращ още от далечния 19 век., никога не ремонтиран, е направен от каменни плочи – тикли. Дали от тяхната тежест или под тежестта на времето, таванът на църквата е пропукан, вода от дъждове и снегове тече и съсипва уникалните стенописи, правени от зографа Макариос през 1848 г.. Ето и посветителския надпис, който Мина Христемова предостави на ТВ САТ КОМ: „ΝΑΟC ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ
ΘΕΟΔΩΡΟΥ CΥΝΔΡΟΜΟΝ/ ΠΑΝΑΓΙΟΤΗC ΘΕΟΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ CΥΝΑΠΤΟΝ/ ΕΙCΤΟΡΗΣΘΕΙ
ΕΝ ΕΤΗ 1848 ΜΑΪΟΥ 5/ ΖΟΓΡΑΦΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΝΤΕΜΡΙΛΙΣ“

Освен ценните стенописи, казва Мина Христемова, изключително интересен е и иконостасът и иконите му. Част от тях са от 20-те тодини на 19 век, други са много по-стари. Апостолският ред на иконостаса е най-стар, обяснява музейникът. Иконата на Св. Богородица Портарица е изключителна, както и иконата на Св. Димитър с рядък момент от неговия живот, също, споделя тя.

Проучването на  църквата „Св. Тодор” в Куклен Мина Христемова започва след като прочита летописната книга на храм „Св. Атанасий“ в Куклен. Там е посочено, казва тя, че „Св. Тодор” е била една от енорийските църкви в Куклен и в двора ѝ е функционирало училище. Плоча при входа посочва, че храмът е изписан през 1846 г. Той не е проучен, казва Христемова и според нея е възможно да е още по-стар, а да е бил доизграден през 19 в..

Организаторите на благородната инициатива благодарят на всички, които се отзовават и даряват и се надяват през пролетта да ремонтират покрива на храма, за да се запази той за идните поколения.

„Който желае, вярва в Бога и се надява на него, обича го и иска да се запазят такива хубави църкви и старини, които ни дават енергия и вяра, нека да помогне, за да остане и за другите след нас!“ С тези думи се обърна към всички кукленци, асеновградчани и др., Невена Васкова, част от организационния екип на благородното дело.

Невена Васкова

Още три кутии за дарения са поставени в Куклен за набиране на средства за ремонта на най-старата църква в града, която скоро има и храмов празник – “Св. Тодор”, съобщават организаторите на кампанията.

Ето къде може да откриете кутиите:

 

 

 

 

Exit mobile version