На 7 юли е християнският празник Голяма света Неделя. Гръцката светица Кириакия (в превод на български Неделя)  е пострадала заради силната си христова вяра при император Диоклетиан. На 7 юли 289 г. е посечена с меч.

Св. Неделя е изобразявана в иконите като красива девойка, облечена в народна носия. Голяма е почитта на народа ни към светицата, особено в Родопите, Странджа, Пирин, където празникът е наричан Пресвета Неделя, Голяма Неделя, Опална Неделя и пр.

В тези райони и до днес битува вярването, че „Голямата Неделя е майка на всички недели в годината” или, че е „майка на неделния ден от седмицата”. На празника не трябва да се похваща никаква работа. Силно се вярвало, че в противен случай светицата много ще се разсърди и ще накаже с болести жените, които са работили.За Голяма Неделя стопанките приготвят обредни питки, които раздават в черква, до параклис или оброчище, носещи името на светицата.

Нещастни и болни хора наричат за светицата курбан, с надеждата, че ще бъдат изцелени и избавени от страданията.

 На Голяма св. Неделя болните се къпят в лековити извори и се мият с лековита вода от аязмата. Има обичай болни хора да преспиват нощем по поляните, за да ги „потъпче баба Неделя” и да им върне здравето.

На 7 юли храмов празник ще отбележи Араповският манастир край с. Златовръх. Архиерейска света литургия ще отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.