С официална церемония пред НЧ „Н.Й. Вапцаров”- с. Тополово заместник-кмета на община Асеновград Мария Вълканова откри паметната плоча на бележития тополовец д-р Иван Василев.
„Днес ние се прекланяме пред неговия труд и в чест на тази негова любов към родния край му благодарим. С поставянето на паметната плоча искаме да изразим нашата признателност за неговото дело.”, каза в словото си кметът на селото Йордан Дичев.
Д-р Иван Василев е роден в с. Тополово. Завършва медицина във ВМИ-Пловдив през 1961 г. Придобива специалност „Рентгенология”. Работи като рентгенолог в районните болници в Златоград, Карлово и Асеновград. От 1981 г. работи в Санаториума за белодробни болести- гр. Чепеларе, като пулмолог, рентгенолог и главен лекар.
Има над 200 публикации във вестници и сборници, издава книги и най- известната е „Село Тополово”.
„Миналото на моя край винаги ме е привличало. Където и да съм бил, винаги ми се е искало да видя селото, където съм роден.Това ме е карало жадно да търся и поглъщам всичко писано за него. Идеята да възкреся миналото на своето родно място ме подтикна да посетя стотици хора в селото, областта и страната. Следователно може да се каже, че главният исторически извор бяха самите тополовци със своите разкази , биографии, песни, легенди. Давам си сметка, че не всичко съм успял да проуча и включа в труда си. Все пак считам, че съм уловил най-важното и най- интересното, станало в Тополово, за да остане то запазено за идните поколения. С това давам скромният си дар на моето родно село Тополово.” – казва преди смъртта си д-р Василев.