„1, 2, 3…12“ – такива възгласи не липсваха в късните следобедни часове от 23-ти до 25-ти май в Асеновград. В три поредни вечери по червения килим преминаха 320 абитуриенти. Първото тържествено изпращане бе на учениците от ПГ „Св. Патриарх Евтимий“. Заради дъждовното време, техният ритуал се състоя в библиотеката, което, разбира се, не помрачи настроението, както на завършващите, така и на техните семейства. Всеки абитуриент получи лично поздравления от кмета д-р Христо Грудев, както и свитък с пожелание от него.

Ден, по-късно, на 24-ти май, пристигането на абитуриентите на центъра бе доста зрелищно. Цели три учебни заведения изпратиха своите възпитаници – СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ПГ по ХВТ „Св. Димитрий Солунски“ и ПГ „Цар Иван Асен II“. Тази година мотористите, придружаващи зрелостниците, бяха почти толкова, колкото и другите автомобили и вдигнаха доста шум.

След като развълнуваните млади хора се събраха в центъра на града се стигна и до официалната част. Първи по червения килим преминаха абитуриентите на ПГ по ХВТ „Св. Димитрий Солунски“. След това дойде редът на вече бившите дванайсетокласници от СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Последваха ги и абитуриентите от ПГ „Цар Иван Асен II“. Последните от тях обаче нямаха късмет или пък ще им върви по вида, защото заваля проливен дъжд и те получиха своите поздравления от кмета в библиотеката.

И така останаха само абитуриентите на СУ „Св. кназ Борис I“. Техният тържествен ритуал се проведе на 25-ти май. Времето тогава бе по-благосклонно и цялата церемония протече на централния площад.

Повече от емоциите в трите поредни вечер в Асеновград, гледайте тази вечер в новинарската ни емисия, а целият запис от изпращането на абитуриентите, очаквайте скоро по телевизия ТВ САТ КОМ.