И тази година лятната програма „Шарена ваканция“, по инициатива на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Асеновград, се радва на силен интерес от страна на малчуганите. Едни от техните любими дейности, част от програмата, се извършват в библиотеката и разбираемо защо са под наслов „Ваканция в библиотеката“. Множество деца от града решават да прекарат свободното си време през лятото именно в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ и в това се убедихме при нашето посещение там през вчерашния ден. Попаднахме на урок по зъбна хигиена, представен пред децата от лъчезарния зъболекар д-р Магдалена Стамболийска.

Урокът бе във фоайето на библиотеката. Междувременно на втория етаж имаше не по-малко интересно занимание. Деца, напреднали при работата с компютър, надграждаха своите знания, благодарение на Димитър Самаров. Той е само на 16 години, но затова пък подходът му с по-малките явно е особено ефективен, тъй като те го слушат с интерес и в същото време научават предаденото от Димитър, което демонстрираха пред нас.

Младото момче се включва в инициативата „Шарена ваканция“ напълно безвъзмездно. Той е дин от доброволците, които отделят от своето свободно време, за да помагат на децата, записали се за програмата. Всеки вторник и четвъртък Митко, както го наричат всички, преподава своите уроци в рамките на два часа. Децата научават не само какво прави компютърът, но и каво представлява самият той – от какви компоненти е съставен и как се наричат те. Разбира се, за тях е особено приятно и полезно да научат и как могат сами да създават игри, с помощта на визуалния език за програмиране „KODU“, предназначен специално за по-малките.

Не Ви представяме Димитър Самаров за първи път. Припомняме, че той стана известен, след като преди 5 години (тогава Митко бе само на 11 г.) той започна да следва в „Софт Уни“ след приемен изпит и се превърна в най-младия студент- курсант на учебното заведение. Към този момент 16-годишното момче има над 16 сертификата по различни модули в програмирането, които е получил с общ успех над 5,90. Димитър Самаров продължава своето обучение в гимназията по компютърни науки „Академик Благовест Сендов“ в Пловдив, завършвайки всяка година с пълно отличие, предстоящата такава той ще е Х клас.

Трябва да споменем и че в библиотеката децата научават много неща, но имат време и да се забавляват, както пожелаят. Това също е част от любимите им моменти – като пеенето и танцуването.

Утре в библиотеката ще гостуват тийнейджъри от Япония, които ще обменят мисли и знания с нашите подрастващи. Това показва, че заниманията в библиотеката в Асеновград вече придобиват международен характер!

Още за Шарената ваканция тук и за колоритните участници в нея, очаквайте скоро по телевизия ТВ САТ КОМ.