Както Ви съобщихме, карнавалното шествие в Асеновград, навръх Сирни Заговезни, се завръща. След няколкогодишно прекъсване, традицията с кукерите и други маскирани мъже, жени и деца из улиците на града, ще се възобнови. В началото бе известна само датата, тъй като празникът тази година се пада на 17-ти март. Още преди няколко седмици основният организатор Боян Алексиев сподели с нас, че скоро ще стане ясна и цялата програма. И така тя вече е споделена, има и събитие във Фейсбук, където е публикувана подробна информация за карнавала. А това ще е неговото седмо издание. Началото е обявено за 10:00 ч., като началната точка отново е местността „Метоха“, както бе и при последната година на провеждане на шествието. „Ако желаете да сте част от карнавала може да ни пишете или да се свържете с нас на телефон: 0877331665“, казват организаторите.

Споделя се и за историята на карнавала в Асеновград:
„Карнавалното шествие“ в Асеновград е традиция, заличена от културния календар на града повече от 70 години. През 2015г. Сдружение „Клуб за танцово изкуство Везеница“ възстановява и обогатява обичая, който през 2024 година за седми път ще се проведе в града ни. В началото започва с едва 30-тина души, за да достигне понастоящем над 100 жени, мъже и деца“.

Освен красивите, внушителни кукерски костюми, в шествието могат да се забележат и хора, облечени като мечка, мечкадар, полицай, а също така и булка и младоженец. По традиция, преди шествието да потегли, всички деца, присъстващи на празника,се нареждат в кръг и пресъздават обичая „хамкане“, опитвайки се да захапят парче халва, завързана на конец, без да използват ръцете си. Според българската народопсихология маскарадът, начело с кукерите, има за цел да изгони злото, както и зимата. „Успяхме да възстановим една забравена традиция, изтупахме я от нафталина и я поднесохме на хората. Видяхме в очите им потребността от българското. Успяваме да запалим децата и да ги убедим, че нашият карнавал е по-хубав и по-интересен от Хелоуин. И всичко това с малко усилия и много любов в името на българската традия!“, казват още ентусиастите, възродили обичая в Асеновград.

Карнавалното шествие ще започне от Метоха, а неговата крайна точка традиционно е централният площад в града. ТВ САТ КОМ ще Ви направи съпричастни с колоритния празник! Следете нашия сайт, фейсбук страницата ни, както и новинарската ни емисия!