Сагата с честата промяна на разписанието на влака, движещ се между гарите Асеновград и Пловдив, както и прекачването на пътници на гара Крумово, доскоро изглеждаше приключена. Поне в най-натоварените часове – сутринта, когато пътуват учениците и в късния следобед, когато те се прибират от втора смяна, влакът бе директен. От началото на тази седмица е в сила ново разписание. Освен че за пореден път се изместват часовете на потегляне и пристигане на мотрисата, отново се въвежда и познатото прекачване на гара Крумово. Според новото разписание, почти всеки влак е с такова прекачване. Изключение правят единствено тези, заминаващи от Асеновград в 7:46, в 19:10 и в 21:55. Съответно при заминаващите от Пловдив единствените директни влакове са в часовете 4:55, 8:28 и 19:59. На пръв поглед се вижда, че това не са точно часовете, в които пътуват масово деца и работещи. За да стигнат навреме на работа или на училище в областния град и да се приберат съответно обратно в Асеновград, вероятно ще използват влака, който ще ги остави в Крумово и оттам те ще се качат на друг до крайната си точка на пристигане. Обикновено между това прекачване има и известно изчакване на гарата в Крумово. На сайта на БДЖ е публикувано изречението, което от дълго време посреща посетителите му: “Поради ремонтни дейности в различни участъци от железопътната мрежа са възможни изменения в разписанията на влаковете“. Отправихме питане към железницата: Каква е конкретната причина за поредната промяна на разписанието на влака по направлението Пловдив-Асеновград и обратно и защо в почти всички часове е въведено въпросното прекачване.

Междувременно трябва да съобщим, че се променят и цените на билетите за пътуване с влак. От БДЖ информираха, че за последните 12 години увеличение е имало само веднъж, и то с 1,8%. Повишението на билетите сега ще бъде средно с 20% и влиза в сила от 7-ми май. Без промяна все пак ще останат цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“, „Семейство“ и др., които са на символична стойност от 1,00 лв.

„За периода от 2021 г. до края на 2023 г. разходите на дружеството са се увеличи с 23.2%. В това се включват увеличенията в основните разходи за гориво, електроенергия и трудови възнаграждения на служителите“, посочват още от БДЖ във връзка с актуализирането на цените на билетите.

Влак Асеновград-Пловдив