Два са новите случая с потвърдени положителни проби за COVID 19 в Пловдив. Така общият брой на заразените в областта става 46, а 27 вече са излекувани, информираха днес от кризисния щаб. От там бяха категорични, че към момента няма установени болни от коронавирус в Асеновград.
На 21 и на 14 години са двете лица от Пловдив с положителни проби за коронавирус днес. Те са сред контактните лица на заразен лекар от Спешна помощ, стана ясно от думите на зам.-областния управител Дани Каназирева.
Става ясно, че 15 от болните са хоспитализирани. Бе уточнено и че има достатъчно налични медикаменти, за които на този етап е известно, че помагат при болни от коронавирус.

„Най-важен е контролът и самосъзнанието на хората, за да не изпуснем ситуацията в областта. За сега се справяме добре – и като организация, и като изпълнение на мерките“, заключи Каназирева.

Това, че няма данни за случай на жител на община Асеновград, заразен с новия коронавирус, потвърдиха днес и от Община Асеновград. Оттам поясниха, че има двама асеновградчани, които са контактни на санитарка с COVID-19 от пловдивската болница „Пълмед“. Единият е пациент с травми след претърпян пътен инцидент, който е изписан за домашно лечение и е поставен под домашна карантина. Вторият така и не е проявил симптоми и неговата карантината вече е изтекла.

Докладва се за случай – бивша медицинска сестра, лекувана от различно заболяване в инфекциозна клиника в Пловдив през март тази година. Тогава тя е тествана за COVID-19, като резултатите се оказват отрицателни. Преди няколко дни обаче жената е проявила симптоми на грип и като превантивна мярка е изпратена отново в пловдивска инфекциозна клиника, за да бъде изследвана за коронавирус. Още една жена е изпратена за подобен тест в „Пълмед” – нейният син работи в Банско и през януари е бил в Асеновград за кратко. Жената е имала само главоболие, но все пак й е направен бърз тест, след което е тествана и с PCR тест.
От МБАЛ – Асеновград не са изпращани нови проби за изследване за COVID-19. Според информация на управителят на болницата доктор Иван Червенков една пациентка е приета с хронична дихателна недостатъчност, но при нея няма съмнение за коронавирус. Уточнява се, че повечето случаи, пристигащи в асеновградската болница към момента са кардиологични, както и че новото звено за прием на заразени с COVID-19 лица е напълно готово и до края на настоящата седмица се очаква то да бъде оборудвано с апарати и легла. От бюджета на лечебното заведение пък е планирано да бъдат закупени и допълнителни мебели и уреди.