Нови две предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Асеновград“ са постъпили в Общинския съвет, те вече са входирани и ще бъдат гласувани на предстоящото заседание на местния парламент. 

В началото на този месец до председателя на Общински съвет-Асеновград са изпратени официално две предложения – от инициативен комитет и от общински съветник, за удостояване със званието „Почетен гражданин на Асеновград“ на двама видни асеновградчани.

Адвокати и строителни инженери предлагат проф. Живко Сталев, известен български юрист, да получи почетното звание посмъртно, по повод 110 години от рождението му. Сталев е автор на многобройни монографии, студии и статии, учебни помагала. Неговият курс „Българско гражданско процесуално право“ се смята за ненадминат и до днес в правните среди. Професорът дълги години е заместник-директор и директор на Института по правни науки към БАН, член е на Международната академия по процесуално право и на редица други европейски институции, председател на Централната избирателна комисия за VII Велико народно събрание, председател на Конституционния съд в рамките на 3 години, владеел е 6 езика. Инициативният комитет настоява пропускът, професорът да не бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Асеновград“ преживе, сега да бъде поправен.

Общинският съветник Дамян Борисов предлага почетното звание да бъде присъдено на Димитри Иванов – за заслуги в националната духовна сфера и по повод 90 години от неговото рождение. Иванов е роден в Асеновград през 1932 г., работи дълги години в БТА, представя новините в предаването на БНТ „Всяка неделя“ и е сред водещите на „Панорама“. Превел е от английски език много творби на американски писатели, а самият той е автор на предговори и послеслови към романи, повести и сборници с разкази. Носител е на орден „Стара планина“ за изключителни заслуги в областта на журналистиката и по повод 70 години от неговото рождение. Получил е наградата „Черноризец Храбър“ за цялостно творчество, както и друга от фестивал в Албена за цялостен принос в медиите. Дали ще му бъде присъдено и званието „Почетен гражданин на Асеновград“, ще разберем по време на сесията на общинския съвет идния понеделник, 20-ти юни.