Асеновградският оперативен щаб за превенция и борба с COVID-19 заседава вчера. Председателят на щаба, кметът на Асеновград доктор Христо Грудев откри срещата. По време на нея бе коментирано, че продължава да се наблюдава скок при броя на хоспитализираните, заболели от коронавирус, както и че към момента в асеновградската болница са приети 59 пациенти с COVID-19. Със заповед на РЗИ – Пловдив леглата в МБАЛ – Асеновград за болни от коронавирус са увеличени от 65 на 75. Така се настаняват пациенти с това заболяване и в Първо вътрешно отделение, и във Второ вътрешно отделение, а не само в Ковид отделението. Управителят на болницата д-р Иван Червенков заяви, че е направил съпоставка с миналата година по същото време относно болните от COVID-19- тогава в болничното заведение в Асеновград са били лекувани около 600 пациенти, а от началото на 2021 г. досега през него са преминали 1074 души. За същия период през 2020 г. в интензивното отделение са били приети 17 пациенти, а тази година те вече са почти 100.

Колкото до ваксинирането – общо над 370 души са се ваксинирали в асеновградската болница през изминалата седмица по време на „зелените коридори“. Междувременно ваксини срещу COVID-19 се поставят и при личните лекари. И сред персонала на лечебното заведение в Асеновград расте броят на ваксинираните – те вече са 65%, част от медиците са и преболедували и съответно имат „зелен сертификарт“.

От учебните заведения, чиито директори са част от щаба, уверяват, че всички ученици са технически обезпечени за провеждането на обучението в електронна среда. От Районната противопожарна служба на Асеновград и от полицията съобщават, че обстановката при тях е спокойна, а военнослужещи от военното формирование се прибират безпроблемно от учение, проведено на „Корен“.

В края на заседанието на Общинския оперативен щаб се проведе гласуване, след което с единодушие бе решено да се отделят средства за закупуване на още един апарат за обдишване с кислород. Средствата ще бъдат осигурени от резерва с размер около 33 000 лева. Той се съхранява до момента в дарителската сметка, парите в която бяха събрани изцяло от дарения.