Вече Ви съобщихме, какъв е първоначално обявеният състав на Общински съвет-Асеновград за мандат 2023-2027. Както се очакваше списъкът ще претърпи промяна – част от избраните общински съветници в него ще бъдат заличени, поради подадени заявления за отказ. Става въпрос за такива от и кандидатската листа наПП ГЕРБ и ПП БДС РАДИКАЛИ.

Специално за ГЕРБ причините са ясни – Христо Грудев, който бе вписан под номер 1 в листата на партията, бе избран за кмет на община Асеновград. А съгласно решение на ЦИК, когато кандидат за кмет, който е обявен за общински съветник след приключване на първия тур, бъде избран за кмет на втори тур, Общинската избирателна комисия с решение го заличава от списъка на обявените за избрани общински съветници и обявява за избран за общински съветник следващия кандидат, включен в списък „А“ или списък „Б“ на листата на съответната партия, коалиция или местна коалиция. В случая Грудев ще бъде заменен от Костадин Яков.

Следващите, които няма да бъдат общински съветници от ГЕРБ, въпреки че са на челни позиции в листата, са Теньо Манолов и Петър Петров. Вероятната причина тук е, че те отново ще бъдат в ролята на зам.-кметове. Техните места в местния парламент съответно ще бъдат запълнени от Георги Хаджиламбрев и от Ангел Димитров.

От партия БДС РАДИКАЛИ също са подали заявление за отказ на вписания под номер 1 в тяхната листа Георги Запрянов. Той ще бъде заместен от Иван Иванов.

В решението на ОИК-Асеновград се казва, че Изборният кодекс определя изрично реда, по който следва да бъде класиран следващ кандидат, а именно – според броя на валидните преференции на кандидатите, получили мандат с преференции над 7% от общинската избирателна квота и включени в списък А по методика съгласно приложение от кодекса.

Официалната церемония, на която ще положат клетва, освен съветниците, така и новоизбраните кметове по селата и кметът на общината, ще започне в 9:30 ч., първо в зала 305, където ще бъдат връчени удостоверенията, а час по-късно – в зала 601 ще се проведе и самият ритуал по полагането на клетвата.

ТВ САТ КОМ ще излъчва НА ЖИВО церемонията!