Телевизия ТВ САТ КОМ

Започна приемането на документи за Патронажната грижа в Асеновград

От вчера стартира приемът на документи от кандидати за потребители на услуги в домашна среда във връзка със спазване на мерки срещу пандемията от COVID-19 по Проект „Патронажна грижа в община Асеновград” по административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 г. – 2020 г., по процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2” и процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3”.

Според информацията за потребители на услуги в домашна среда могат да кандидатстват следните лица:
• хора с увреждания;
• възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване;
• възрастни в риск – това са лица, които са:
– зависими от грижа поради увреждане, неподвижност или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот;
– в случай, че лицето или член на семейството му е поставено под карантина във връзка с COVID-19;
– самотни родители с деца до 12 г., които са в невъзможност да оставят децата си сами.
Услугите, които може да ползва едно лице са: доставка на храна, хранителни продукти и такива от първа необходимост, включително лекарства (закупени със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по договора), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги (със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по договора).
Ето и необходимите документи за кандидат-потребителите:
1. заявление по образец, към което се прилагат следните документи:
• документ за самоличност (за справка);
• копие на медицински документи, удостоверяващи здравословното състояние на кандидата, ЕР на ТЕЛК/НЕЛК, други актуални медицински документи, с които се удостоверява здравословното състояние на лицето;
• копие на документ, определящ конкретното лице за настойник, попечител или упълномощено лице на кандидата за услугата – ако е приложимо;
Предоставянето на услуги е за периода до 31.12.20 г., включително.
Община Асеновград, в качеството си на бенефициент по процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2“ и „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“, стартира и набиране на персонал за предоставяне на услуги в домашна среда, във връзка със спазване на мерки срещу пандемията от COVID-19.

По този повод се откриват и три длъжности  – „Домашен помощник“, „Диспечер“ и „Шофьор“. Изискванията за тях са:
1. „Домашен помощник“ – 30 души на трудов договор с почасова заетост до 8 часа. Техните задължения са да извършват доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, включително лекарства (закупени със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по договора), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги (със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по договора). Също така се изготвя, води и съхранява документацията, съпътстваща услугата, съобразно изисквания по проекта. Изискванията за заемане на длъжността са основно образование; лицето да е физически и психически здраво, без заболявания, определени като противопоказани за заемане на длъжността, да не е осъждан, да притежава умение и нагласа за работа с хора с увреждания, възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване и хора в риск, да умее да работи самостоятелно и в екип, да познава основните принципи и методите на работа и да прилага индивидуален подход към лицата и семействата; професионалният опит не е задължителен, но се счита за предимство;

2. „Диспечер“ – двама души на трудов договор с почасова заетост до 8 часа. Те следва да изготвтя документация, съгласно нормативната уредба и изисквания по проекта; координират дейността по предоставянето на услугите в домашна среда във връзка със спазване на мерки срещу пандемията COVID-19; да осъществяват връзка и координация между потребителите, управленския екип патронажна грижа /УЕПГ/, домашните помощници и екипа за организация и управление на проекта; да приемат заявления, информират и извършват директна работа с потребителите; да водят и съхраняват документацията по предоставянето на услуги по проекта с прилежащите документи съгласно изискванията. За заемането на длъжността се изисква средно образование; лицата да са физически и психически здрави, без заболявания, определени като противопоказани за заемане на длъжността; да не са осъждани; да притежавта умение и нагласа за работа с хора с увреждания, възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване и възрастни в риск; да притежават умения за работа самостоятелно и в екип.

3. „Шофьор“ – трудов договор с почасова заетост до 8 часа. Шофьорът транспортира домашните помощници до домовете на потребителите по зададени маршрути; изпълнява своевременно поставените задачи, свързани с транспортното обслужване на персонала с цел осигуряване на услуги в домашна среда във връзка със спазване на мерки срещу пандемията от COVID-19; следи за изправността на повереното му МПС и навреме сигнализира за необходими ремонти, за извършването на годишния технически преглед в съответните срокове и познава изискванията на текущото поддържане и обслужване на автомобила преди, по време и след движение; отразява километрите в пътните листове така, както са засечени по изминатите маршрути с подпис на лицето ползвало автомобила, като представя на счетоводителя на проекта надлежно оформените пътни листове; познава и спазва безусловно Правилника и Закона за движение по пътищата. Минималните изисквания за заемане на длъжността са средно образование, професионален опит – 1 година и лицето да не е осъждано. Трябва да притежава и необходимата квалификация за категорията на управлявания автомобил, да е физически и психически здраво, да притежава умения за работа в екип.

От Общината информират, че желаещите да кандидатстват е необходимо да подадат документи в офиса на „Домашен социален патронаж“ в Асеновград, който се намира на булевард „България“ №25, не по-късно от 15:00 часа на 16-ти април. Телефон за връзка: 0331 63 712.

Exit mobile version