Exif_JPEG_420

В края на работната седмица се проведе заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма в община Асеновград под председателството на зам.-кмета инж. Мария Вълканова.

Основните точки от дневния ред бяха приемането на Отчета за изпълнение на годишната програма за развитието на туризма в община Асеновград за 2016 годинаи приемането на Проекта на годишната програма за 2017 година.

Членовете на съвета обсъдиха и приеха целите, заложени в стратегията за развитие на туризма за тази година, а именно: постигане на изразителен и устойчив ръст на туризма в община Асеновград чрез рационално използване на ресурсния потенциал при максимално съхраняване на природното и културно наследство, повишаване на атрактивността на туристическите обекти в общината за посетителите и местното население чрез развитие и ефективно управление на качествен и атрактивен туристически продукт, базиран на природните и културно-исторически дадености на района. За постигането на заложените цели се предвиждат приоритетни дейности като: утвърждаване на почивна база „Пашалийца” като туристическа дестинация, стартиране на инициативата „Опознай Асеновградския край”, развитие на еко, поклоннически, социален и пешеходен туризъм, участие в различни борси и туристически изложения и др., както и възможностите за стопанисване и управление на обект на културата от местно значение „Налбантовата къща” /Дом на металурга/.

В дневния ред на заседанието се обсъди покана от Областна администрация – гр.Смолян за включване в общо учредително събрание по процедура за създаване на Организация за управление на туристически район „Родопи” /ОУТР/.

В тази връзка членовете на Консултативния съвет предлагат на кмета на община Асеновград д-р Емил Караиванов, участието на Общината в учредяването на ОУТР „Родопи” да бъде представено чрез Общинско предприятие „Туризъм”.