В близо 100 общини у нас вече е прието предучилищното образование при 4-годишните деца да бъде задължително. На този етап в Асеновград това все още не е въведено, но предстои, тъй като законът изисква да бъде направено най-късно до 2023 г. Какво трябва да знаят родителите по този въпрос, ще се промени ли нещо при обучението на децата и трябва ли да има притеснение от този задължителен характер, проверихме в асеновградската детска градина „Зорница”.

Мария Калайджиева е учител тук на група от 5-годишни деца, чието предучилищно образование вече е задължително. Тя сподели, че родителите нямат притеснение относно това въведено задължение. И дори да се налага децата да отсъстват по-често, когато боледуват, не се стига до проблем. В същото време според нея е добре децата да посещават детска градина по-рано, за да се социализират, да се научат на навици и да проидобият най-различни умения, представени под формата на игри. Това мнение сподели и старши учител Елица Костова, която в момента е времменно изпълняващ длъжността директор в детската градина.

А това, че децата обичат да ходят на градина, няма как да бъде оспорено. Особено при вече по-големите малчугани, осъзнали, че да играеш със свои връстници е най-хубаво.

Повече по темата гледайте тази вечер в новинарската ни емисия от 19:30 и 22:00 ч.