Движение само направо след знака, само направо или наляво след знака, кръгово движение и др. подобни– това представляват Пътни знаци със задължителни предписания. Оказва се обаче, че на места в Асеновград те са поставени така, че или объркват шофьорите, или просто остават незабелязани. Така например преди кръговото кръстовище до църквата Св. Атанас има поставен знак, според който не може да се завие надясно и шофьорите да поемат в посока към пазара. Този знак определено можем да кажем, че остава невидим или поне се пренебрегва от водачите.

В обратната посока пък на стълб е поставен знак, който оказва движение само направо след него, т.е. не трябва да се завива към училище „Св. Княз Борис” I. Оказва се, че и тук шофьорите пренебрегват указанието.

Забелязваме и още редица знаци с противоречиво предписание изключващи се взаимно. От Общината заявиха, че покрай работата по Водния цикъл и извършените ремонтни дейности се наложи временна промяна в организацията на движението и съответно премахване на пътни знаци, които все още не са възстановени навсякъде или пък са били поставени нови знаци, които след отваряне на забранените за движение улици например все още не са премахнати. В същото време няма как да пренебрегнем и големия брой пилони в града, чиито знаци върху тях напълно липсват от дълго време насам. Липсващите знаци обаче, особено като СТОП или забраняващи паркирането, могат да излязат доста солено на водачите, особено на тези, които не са от Асеновград и се ориентират единствено по поставената вертикална пътна маркировка.