Областна дирекция на МВР-Пловдив засилва контрола върху продажбата и употребата на пиротехнически изделия в областта по повод предстоящите празници. Как се извършва легална търговия с пиротехника, какво трябва да знаят хората, които си купуват такава и още въпроси в тази връзка задаваме на дългогодишен търговец в този бранш от Асеновград. Вече 20 години Валя Петрова се занимава с продажба на пиротехнически изделия в своя оръжеен магазин. В този период тя се е сблъсквала с различни промени – в законодателството, в изискванията за този бранш, но винаги е спазвала това, което казва закона за търговци като нея. Задължително, предлагащият пиротехнически изделия трябва да притежава сертификат. Забранено е да се продава каквато и да е пиротехника  – от пиратки, римски свещи, до ракети и пиробатерии, на улицата.

От МВР-Пловдив информират, че вече са започнали интензивни полицейски проверки с оглед недопускане на нарушения и произшествия с пиротехнически изделия, които традиционно се употребяват в дните около коледните и новогодишните празници. По отношение спазване изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически са планирани инспекции във всички лицензирани търговски обекти. Същевременно са предприети активни действия и за пресичане на нерегламентираната продажба на пиротехнически изделия на места без разрешение, защото не всички, които предлагат пиротехника са изрядни като Валя.

А за да се избегнат инциденти, наранявания или възникване на пожари, ОДМВР – Пловдив апелира гражданите и гостите на областта за повишено внимание при използване на пиротехнически изделия. Това съветват и търговците.

От полицията казват още, че пиротехническите изделия се продават само в оригиналната заводска опаковка и с инструкция за употреба и безопасност на български език. Абсолютно е недопустимо търговията да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони, а видимо повредени пиротехнически изделия (разкъсана опаковка, фитил и др.) подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответния ред.