Защо художественото осветление на Асеновата крепост не свети месеци наред и още въпроси, свързани с поддръжката на Националния паметник на културата, бяха отправени по време на юлското заседание на Общински съвет-Асеновград. 

Дълго време художественото осветление на НПК „Асенова крепост“ не функционира. През февруари този въпрос бе повдигнат от общинския съветник от БСП Ана Иванова и сега отново, на юлското заседание на местния парламент, тя отправи поредно питане, съдържащо три въпроса:

  1. Каква е причината във второто полугодие на годината крепостта да не е осветена?
  2. Какви средства са включени по проектобюджета за поддръжка на ОП „Туризъм“?
  3. Колко често в годината се премахва буйната растителност или плевели в крепостта?

Зам.-кметът инж. Стоян Димитров предостави отговорите на поставените въпроси, получени от директора на ОП „Туризъм“ Димитър Кирков. Бе посочено, че до миналата седмица времето е било изключително неподходящо за извършване на каквито и да е алпийски дейности, районът е бил хлъзгав, следствие на дъждовете. Въпреки всичко, фирмата, която работи по възстановяване на осветлението, успя да обходи и изследва цялостно изградената електрическа и кабелна мрежа и трансформаторните кутии в обекта и са установени повредите, допълни Димитров. Той заяви, че от 10-ти юли, или от началото на седмицата, е започнала работата по цялостната рехабилитация на художественото осветление, тъй като времето през следващите дни се очаква да бъде благоприятно за това. Зам.-кметът посочи и че крепостта вече свети, с изключение на зелените прожектори. те се ремонтират в момента и ще бъдат пуснати в експлоатация след това.

Относно средствата в проектобюджета на ОП „Туризъм“, зам.-кметът не посочи конкретни цифри, а припомни, че приходите, реализирани от дейността на предприятието, следва да покриват разходите за него.

Колкото до почистването на растителността в крепостта, днес на място се убедихме, че вече са започнали подобни действия. Научихме, че косенето и пръскането срещу плеввли се извършват в по-късните часове на деня.

Междувременно шофьори, преминаващи по пътя между Асеновград и крепостта, апелират скоро да бъде почистена и растителността, пречеща на добрата видимост. Особено опасно е когато на обраслите места се засекат кола и пешеходци, тъй като, всички знаем, че пътят се използва за разходка от множество хора, въпреки, че няма обособена пешеходна зона. Действително се вижда, че на места растенията пречат на водачите, има и големи смокини, чиито разклонения излизат на самото пътно платно.
А крепостта, дори и в горещите дни, се посещава от десетки туристи. Освен красивата гледка, на която те могат да се любуват край това историческо място, разположението на паметника на културата позволява тук да бъдат видени различни животински видове. Ние забелязахме красив бял гълъб, който се оказа, че е сред познатите обитатели на крепостта. Различни видове гущери и мишки, криещи се в малките процепи между камъните, скакалци и разноцветни пеперуди, също радват туристите.