Днес, точно в 15 ч. и 26 минути, земетресение разлюля Асеновград. Трусът продължи няколко секунди. Епицентърът е на около 4 км. от града, близо 5 по скалата на Рихтер, на 5 км. дълбочина!

Малко преди 15:30 ч. жителите на Асеновград и региона се наложи да излязат от домовете си или от работните места, тъй като усетиха, че земята под краката им се люлее. Земетресението накара множество асеновградчани да останат навън в продължение на часове, докато се успокоят, че вторичните трусове ще са по-слаби.

В кв. „Запад“ се намират едни от най-високите блокове в града. Тук хората познават земетресенията, тъй като са ставали свидетели и на по-силни и по-продължителни от днешното. Ето защо почти всички, които по времето на труса са вкъщи, минути след труса намираме пред блоковете. Такава е ситуацията и пред 13-етажният блок 6/8. Живеещите в него споделиха, че са усетили силното земетресение и бързо са излезли.

Като цяло в целия квартал междублоковите пространства се изпълниха с хора някои по-притеснени от случилото се, други просто спазвайки правилото, че при земетресение се излиза навън.

Всъщност трусовете днес бяха няколко, но този, малко преди 15:30 ч., бе най-силен, с магнитуд близо 5 по скалата на Рихтер и с епицентър близо до летище Пловдив. Наша проверка показа, че няма подадени сигнали за материални щети, нито в Общината, нито в РС ПБЗН – Асеновград. Все пак бе съобщено, че два пожарни автомобила от пожарната в града превантивно са извършили обход на основни улици и булеварди.