Пиене на повече течности, стоене на сянка и избягване излизането навън в най-топлите часове на деня – това са само част от препоръките, които задължително трябва да се спазват, за да предпазим здравето си при настоящите опасни горещини. За днешния ден в 16 области от страната, включително в пловдивско, е обявен жълт предупредителен код за горещо време в порядъка на 35-38°. В Асеновград още преди обяд термометърът показваше 34° на сянка, а по-късно удари и 40°.

Прекалено високата температура навън не влияе добре на човешкия организъм. Понякога се стига до слънчев или топлинен удар. Най-застрашени в случая са възрастните хора и децата, а още повече тези със сърдечносъдови заболявания или затлъстяване. Противопоказно в горещото време е приемането на алкохол, както и напитки, съдържащи кофеин. Излагането на слънце и тежката физическа работа също трябва да бъдат сведени до минимум.
Колкото до използването на климатици в жегата – за да не превърнем приятно охладената стая в опасна, е добре температурната разлика в помещението вътре и въздухът навън да не е много голяма. Препоръчва се климатикът да охлажда постепенно и да не се избира прекалено нисък градус.
От МБАЛ – Асеновград заявиха, че при тях на този етап няма тежки случаи на прегряване, но има пациенти, на които им е прилошало в горещината.
А до края на месеца слънцето ще продължава да грее така неумолимо. Едва в началото на юли се очаква леко захлаждане, синоптиците за тогава прогнозират и превалявания.